Kolme Nopeeta: Pöhjala Uus Maailm, Brewski Persiko Feber, Lervig x Evil Twin Big Ass Money Stout

Kolmen nopeen tarkoituksena on esitellä, arvioida tai muuten vain raportoida kolme toisiinsa jollain tavalla linkittyvää olutta. Linkin vahvuudesta en voi antaa takuuta, mutta tällä kertaa kolmeen nopeeseen valikoitui niinkin lähisukulaiset kuin itse itselleni hankkimat Tallinnan tuliaiset. Pari ensimmäistä tarttui matkaan Tallinn Craft Beer Weekend -visiitillä, josta voi lukea tarkemmin edellisestä entrystä. Pakan pohjimmainen on hankittu puolitoista vuotta takaperin.

Pöhjala: Uus Maailm 4,7 %

Haibisse
Pöhjalan lahden tältäkin puolelta varsin laajalti saatavissa oleva maitokauppavahvuinen sessio-IPA on pakollinen Viron matkan virkistäjä. Tunnustaudun juoman suureksi ystäväksi, mutta armaassa kotimaassamme pullollisen hinta on sen verran posketon, että käyttöolueksi siitä ei ole ja loppujen lopuksi kyse on vain suhteellisen tavallisesta, mutta hyvin toimivasta kevyt-IPA:sta. Keskiverto sessio-IPA:a pistävämpi humalan puraisu toimii omaan suuhun. 

Väkisinkin tästä tulee mielen Pöhjalan pyrkimys tehdä vastine Punk IPA:lle. Brewdogin versio miellyttänee laajempaa yleisöä hieman pehmeämmällä otteellaan, mutta humalahakuisimmille juomareille Uus Maailm on hyvä vaihtoehto, jos menovedet on saatava ruokakaupasta.

Brewski: Persiko Feber IPA 6,5 %

Rexonaa lääkepullosta?
Brewski on ruotsalainen vahvaa hypeä (aiheestakin) kerännyt hipsteriuskottava panimo, jonka tuotteista lähimmin olen tutustunut mehumaisiin ipoihin. Persiko Feber IPA ei tee poikkeusta. Lähes ilman vaahtoa lasiin asettuva kellertävä ja hedelmän jäänteistä samea neste mietityttää. Kyse ei ole mistään NEIPA:n mehumaisesta sameudesta vaan ihan rehdistä sedimentistä, joka tuo väkisinkin hiivaisen mielikuvan, vaikka kyseessä taitaa olla persikan jäämiä.  

Kukkaisen ja persikkaisen tuoksun siivittämänä silmät kiinni ja ääntä kohti. Maku pääsee yllättämään. Hedelmäsokerin kaltaista kirpakkaa makeutta ja aavistuksen hapanta, saippuamaista, mutta tasapainoista meininkiä. Humala jää yllättävän pieneen rooliin ja jälkimaku onkin puhdas, raikas ja ehkä jopa aavistuksen minttumainen. Juonko sittenkin Rexona Fruit Explosionia? Mukavan erilainen, puhdas ja raikas IPA Brewskiltä jälleen. 
Lervig x Evil Twin Big Ass Money Stout 17,5 %

Lervig ilmoittaa saitillaan Big Ass Money Stoutin kanssa parhaiten nautittavaksi sopivan Cohiba Behike -sikarit, iranilaisen Beluga -kaviaarin, Kobe-härän, hanhenmaksan tai Grandiosa-mikropizzat. Päätin kuitenkin olla moukka ja nauttia tämän jättimäisen 17,5 % impin ilman paritusta. Ja olisihan se liian helppoa vitsailla big assista, moneystä ja parituksesta, joten parempi etten lähde sille tielle. Pullo on pötkötellyt kaapin perällä puolisentoista vuotta, ja uskoisin sen tehneen vain hyvää. Verrokkia tuoreempaan kamaan ei ole, mutta muiden arvioiden perusteella pyöristyminen ja pahimman terän leikkautuminen kuulostaa ainoastaan hyvältä asialta. Tästä on julkaistu myös kakkosversio hieman alhaisemmalla ABV:llä. Lervig ja Evil Twin pyrkivät tekemään oluen norjalaisessa hengessä, joten öljymäisen imperial stoutin maustamiseen on käytetty muun muassa seteleitä ja Grandiosan pakastepitsoja.

Jos tämän yhdistää edellisen kanssa, olisiko se Big Persiko Money Stout?

Lasiin soljuu pikimustaa öljyä, tuoksussa on rusinaa ja pistävä alkoholin puraisu. Ehkä rusinakynsilakka voisi tuoksua tältä? About 8 asteisena maku tuo mieleen salmiakkirusinat tai kuivatut salmiakkiluumut, joiden kyytipoikana on soijalla maustettua palvikinkkua. Juoman lämmetessä mukaan astuu myös vanilja. Odotin maulta enemmän liköörimäisyyttä ja alkoholia, joka on todella taitavasti piilossa jossain. Luulin tämän olevan lähinnä kiva erikoisuus, mutta kyseessähän on todella hyvä IS!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kolme Nopeeta: NEIPAa kolmella tavalla

Kolme Nopeeta: Turun kuppilat x 3 (Radbar, Apteekki, Cosmic)

Kolme Nopeeta: To Øl